Червоний промінь

Крістіна МАХОНЬКО долає перепони будь-яких висот

Учениця 9-Б класу Балабинської гімназії «Престиж» Крістіна Махонько взяла участь в змаганнях з кінного спорту Відкритого чемпіонату Дніпропетровської області, які проходили на базі спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву. Подолавши маршрут з перепонами висотою в 105 сантиметрів без штрафних очок, вона виконала норматив другого розряду і завоювала золоту медаль. При цьому підготовка до змагань зайняла рекордні півтора місяці!

Інтерес до кінного спорту дівчинці прищепив батько. Віталій Махонько сам дуже любить чотириногих, тож кілька років тому запропонував Крістіні хоча б познайомитися з конячками в кінному клубі «Кентавр», що в Малокатеринівці. Крістіна спробувала сісти в сідло – і їй сподобалося. Одразу ж купили абонемент, розповідає спортсменка. До цього вона пробувала різні види спорту, але саме цей запав у душу. За півтора року юна вершниця навчилася відмінно їздити риссю і галопом на різних конях, почала виконувати нескладні стрибки. «В «Кентаврі» можна добре стартувати, оволодіти азами верхової їзди. Але для повноцінного розвитку потрібно більше», – каже Крістіна.

Деякий час дівчинка займалася в клубі «Патріот», що на Хортиці. Там було багато коней, в тому числі й спортивна кобила Геральдика, підготовлена ​​для стрибків. Трохи пізніше, займаючись в клубі «Деймос», Крістіна стала хазяйкою власного коня Будьонівської породи з прізвиськом Булат. Проте за станом здоров’я його довелося продати. «Радію, що ми продали її в хороші руки в Німеччину», – згадує Крістіна. Вже потім дівчині надійшло запрошення перейти до іншого кінно-спортивного клубу, де є оренда коней. У «Кавалькаді» учениця Балабинської школи «Престиж» займалась зовсім небагато. «Це молодий кінь, у нього дуже знаменитий дід – Карнета Баленський. І я хочу сказати, що він повністю пішов у нього і характером, і зовнішнім виглядом», – усміхаючись, розповідає Крістіна Махонько. Готувались до змагань у рекордні строки. Трохи менше ніж півтора місяці знадобилось спортсменці, аби на перших же змаганнях з Конкордом вибороти медаль найвищого ґатунку. «Ми з ним мало тренувались. В основному, щоб знайти спільну мову з конем, необхідно більше часу. На попередній конюшні мені знадобилось півроку, а тут я навіть не очікувала, що такий результат буде за півтора місяці», – каже Крістіна.

Змагання, в яких вона брала участь, складалися з трьох маршрутів різної висоти з 12-ти бар’єрів кожен. Маршрут з перепонами висотою в 105 сантиметрів проїхала чисто, без штрафних очок (їх нараховують за повали брусів), виконавши норматив другого розряду й «оминувши» третій. Тепер дівчинка поставила собі за мету рости разом з Конкордом в майстерності та досягати нових висот, щоб виконати норматив першого розряду – 120 сантиметрів. Не обійшло увагою такі досягнення і керівництво селищної ради. Голова Кушугумської ТГ Володимир Сосуновський привітав спортсменку із золотом на Всеукраїнських змаганнях, які дозволили виконати норматив другого розряду.

Наразі Крістіна мріє пов’язати своє життя з кінним видом спорту, стати тренером чи ветеринаром або навіть податися до кінної поліції. Але в першу чергу мріє виконати норматив у майстри спорту України.

Анна КЛИМЕНКО.