Червоний промінь

Стартував Чемпіонат світу з футболу – два антирекорди в перший же день

З 20 листопада по 18 грудня в Катарі відбудеться Чемпіонат світу з футболу-2022. На стадіоні “Ель-Байт” в місті Ель-Хаур пройшла церемонія відкриття мундіалю, передає “Суспільне. Спорт”. Матчі першості прийматимуть 8 стадіонів у 5 містах. Цьогорічний світовий турнір увійшов в історію як перший, який проводиться на Близькому Сході. Головними героями відкриття стали оскароносний американський актор Морґан Фріман та соліст південнокорейського гурту BTS Чонгук.

Одними з головних меседжів церемонії відкриття стали розмаїття та єднання, а також тема мрійництва. Безліч позитивних сцен контрастувала з низкою скандалів навколо цьогорічного мундіалю, пов’язаних із порушеннями прав людини. Головним наратором церемонії став Морґан Фріман, який мав спільну сцену з амбасадором турніру Ґанімом Аль-Муфтою. Участь у заході взяв і маскот чемпіонату – Лаїба. Талісманом турніру став персонаж, який має вигляд традиційного арабського головного убору – куфії. Церемонія завершилася привітанням від еміра Катару Таміма бін Хамад Аль Тані та традиційним шоу феєрверків.

Система проведення ЧС-2022 виглядає наступним чином: 32 учасники кваліфікувалися через континентальні відбори. Волею жеребу були розподілені на 8 груп – у кожному квартеті традиційно по чотири збірні.

Стартовий матч було зіграно того ж дня, одразу після відкриття чемпіонату. Збірна Катару зіграла з командою Еквадору. Хазяї турніру поступилися еквадорцям з рахунком 0:2. Два м’ячі забив Еннер Валенсія. Таким чином, Катар став першою за 92-річну історію мундіалю країною-господаркою, яка програла в матчі-відкритті. На цьому сенсації першого ж дня чемпіонату не завершилися. Згодом стало відомо, що нападник збірної Франції Карім Бензема не братиме участі в ЧС. Він отримав травму, перебуваючи у розташуванні національної команди в Катарі. Пропуск Бензема означає, що чемпіонат світу пропустить найкращий футболіст світу. Такого не було упродовж 44 років. Востаннє чемпіонат світу з футболу проходив без чинного (на той момент) володаря “Золотого м’яча” ще у 1978 році. Тоді турнір пропустив нападник Алан Сімонсен: збірна Данії, яку він представляв, не відібралася до фінальної частини ЧС.

Що ж до збірної України, на жаль, вона не змогла кваліфікуватися на чемпіонат. У вирішальній грі проти Вельсу дуже не пощастило капітанові Андрію Ярмоленку. На 34-й хвилині матчу він невдало підставив голову під штрафний удар американського вінгера Гарета Бейла. Таким чином Андрій забив гол у власні ворота, який і виявився вирішальним. Проте, можливо, наступного разу Україні пощастить більше. ЧС-2022 в Катарі – останній з 32 командами у фінальній стадії. Починаючи з 2026 року, на Мундіалі змагатимуться 48 збірних. Це може спростити завдання відбору для національної збірної.

Україна не отримувала заповітну путівку на найпрестижніший турнір з 2006 року.