Червоний промінь

Боржникам відключатимуть світло: уряд скасував мораторій

Кабмін дозволив енергопостачальникам відключати споживачів, якщо ті мають тривалу заборгованість за світло. Це стосується боржників, які проживають на підконтрольних Україні територіях.

Кабінет міністрів України скасував мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки та стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги для населення у разі несплати. Відповідну постанову уряд прийняв 29 грудня.

“Міністерство енергетики України своїм наказом від 10.10.2023 за №307 відмінило дію іншого свого Наказу від 13 квітня 2022 року №148, що забороняв та забезпечував особливі вимоги щодо відключення учасникам роздрібного ринку електроенергії, які ведуть ліцензовану діяльність на території України, в частині заборони відключення споживачів, без погодження відповідної військової адміністрації на адміністративній території розташування об’єктів споживачів, які відносяться до “критичної інфраструктури”.

Тепер мораторій продовжить діяти лише на територіях, на яких ведуться бойові дії та тимчасово окупованих росією, відповідно до переліку Мінреінтеграції.

“Не зволікайте з оплатою, та погасіть існуючу заборгованість за спожиту електроенергію,”, – наголошують енергопостачальні компанії.

Як реструктуризувати борг

У разі неспроможності сплатити борг одразу, деякі компанії пропонують можливість його реструктуризувати. Щоб укласти таку угоду, споживач має подати документи до профільної комісії.

Документи включають:

  • довідку про склад сім’ї;
  • інформацію про доходи усіх дорослих членів родини, які живуть разом;
  • заяву про погашення боргу за послуги;
  • якщо в родині є непрацюючі люди, слід представити документи, які підтверджують причину їх тимчасового безробіття.

Угода про погашення боргу укладається з власником будинку або з орендодавцем.