Червоний промінь

Озвучено прямі втрати економіки через війну

Прямі втрати української економіки через війну вже сягають близько 113,5 млрд доларів. Відповідні підрахунки привели в KSE Institute (Київська школа економіки) , повідомив керівник проєктів з підтримки реформ KSE Institute Максим Нефьодов.

За його словами, наразі активно аналізуються зібрані за допомогою БПЛА та супутників знімки руйнувань і пошкоджень інфраструктури України, з тим, аби не тільки зафіксувати завдані збитки, а й запропонувати комплексні рішення з відновлення пошкоджених міст. “Остання цифра прямих втрат української економіки від російської агресії становить близько 113,5 млрд доларів. Є ще один напрямок наших досліджень – потреби у відновленні. І проєкт “Росія заплатить” активно розвивається саме в цьому напрямку”, – сказав Нефьодов.

За його словами, установа прагне підставити плече і центральним органам влади, і місцевому самоврядуванню. Коли почнеться відбудовування, необхідно, щоб не просто відновлювалася стара радянська інфраструктура – треба, щоб ця інфраструктура була більш комфортною, відповідала сучасним принципам урбаністики та європейським стандартам. Адже Україна вже стала кандидатом у члени Євросоюзу, тож держава має бути готова до максимальної інтеграції, зазначив експерт.

У рамках проєкту “Росія заплатить” всі бажаючі можуть переглянути знімки зруйнованих та пошкоджених об’єктів та порівняти їх із зображеннями до того, як відбулося руйнування. “Наступна стадія, до якої ми готуємося – плануємо викладати світлини, як цей об’єкт вже відновлюється. І бажано, щоб це відновлення відбувалося на якісно новому технічному рівні”, – додав Нефьодов.

За оцінками Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в довгостроковій перспективі відбудова та відновлення України буде коштувати щонайменше 600 млрд дол.