Червоний промінь

«Лава на лаву»: переможених не було

14 жовтня Запоріжжя, як і вся країна, численними заходами відзначило дорогі серцю кожного українця свята, які нагадали нам про героїв далекого й недавнього минулого та патріотів сьогодення. Без сумніву, однією з окрас цих святкувань стали змагання за Кубок України з Українського рукопашу «Спас» у розділі «Лава на лаву» на честь князя Святослава Хороброго, які проводилися під егідою Всеукраїнської федерації «Спас».
На священну землю Хортиці в районі Туристичного пляжу вже з самого ранку прямували запоріжці й гості міста, щоб побачити ці надзвичайно цікаві змагання, які беруть початок з сивої козацької давнини.
Для участі в змаганнях за Кубок України, крім запорізької команди, приїхали гості з Дніпра та Кропивницького, з численними групами підтримки.
Погода не порадувала сонячним теплом, але воно компенсувалося піднесеним святковим настроєм, спілкуванням, зустрічами з давніми друзями, новими знайомствами. Позитивному настрою сприяла й навколишня краса природи Хортиці, яка в осінньому вбранні виглядала майже казковою. А якщо ще й додати до цієї картини легкий запах диму, змішаний із запахом козацького куліша, який готувався тут же й так звабливо лоскотав ніздрі присутніх, то можна сміливо стверджувати, що свято почалося ще до початку змагань.
Поки команди розминалися, готуючись до наступних баталій, своїми здобутками в опануванні азами козацьких бойових мистецтв перед присутніми «звітували» діти 8-15 років з дитячо-спортивної школи «Спас». Всі були у захваті від майстерності маленьких козачат і… козачок теж. Гідна зміна підростає!
Нарешті на галявині, з одного боку якої – гранітні скелі з багатомільйонною історією, а з другого – сивий красень Дніпро-Славута, оголошується про початок змагань. З вітаннями виступають почесні гості з Києва, Дніпра та Запоріжжя. Потім президент ГО «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула дає старт змаганням.
Словами досить складно передати видовище, коли по 27 учасників кожної команди буквально врізаються одна в одну, намагаючись протиставити свою силу супротивникам. А варто зазначити, що більшість учасників, скажімо так, зовсім не стрункі юнаки, тому можна уявити, як складно було вистояти перед таким натиском.
В першій зустрічі запоріжці отримали беззаперечну перемогу над сусідами з Дніпра. А от у зустрічі наших земляків з командою з Кропивницького в найзапеклішій боротьбі перемога дісталася гостям (фото 1).
Президент Всеукраїнської федерації «Спас», вітаючи команди Кропивницього – з першим, Запоріжжя – з другим та Дніпра – з третім місцями, тим не менш, зазначив, що тут були тільки переможці, які своєю участю в змаганнях підтвердили невмирущість наслідування традиціям козацької гідності, козацької честі, козацької звитяги. Це було видовищно.
Приємно відзначити, що серед нагороджених медаллю за друге місце є й наші земляки: Дмитро Гладун – вчитель фізики Новоолександрівської гімназії, та Максим Клімов – вчитель історії Малокатеринівської гімназії «Мрія». Освітяни гідно захистили козацьку честь Запорізького району (фото 2).
Вже після змагань президент «Спасу» пан Притула у бліц-інтерв’ю передав читачам «Червоного променя» найкращі вітання і побажання козацького здоров’я та всіляких гараздів. А далі, були братерські обійми учасників усіх трьох команд, світлини на пам’ять, обіцянки зустрітися на наступних змаганнях. А ще – смачнющий козацький куліш з особливим «хортицьким» присмаком. Його скуштували і учасники, і гості, адже вистачило всім.
Незабутнє свято-змагання закінчилося, але скільки сердець воно зігріло гордістю за збережені козацькі традиції, за любов до рідної країни!

Олександр Грошев,
позаштатний кореспондент.