Червоний промінь

Перехід на зимовий час: 29 жовтня о 4.00

В Україні переводять стрілки годинників на зимовий час традиційно останньої неділі жовтня.

У 2023 році це буде 29 жовтня о 4:00. О 4:00 ранку 29 жовтня 2023 року стрілки годинника потрібно перевести на одну годину назад.

Тобто, якщо на годиннику 4:00, то слід поставити на 3:00. Таким чином, вранці 29 жовтня ми спатимемо на 1 годину довше. 

Комп’ютери, планшети, смартфони та розумні годинники переходять на новий час автоматично, їх переводити не потрібно. Але старі мобільні телефони та механічні годинники потрібно буде налаштувати самим.

Перехід на зимовий час і літній час – за і проти

Уперше переведення стрілок годинника на 1 годину вперед влітку і на 1 годину назад взимку провели у Великій Британії 1908 року. Зроблено це було з метою економії енергоресурсів. Сама ж ідея такої економії належить Бенджаміну Франкліну – американському державному діячеві, одному з авторів Декларації незалежності США. У Сполучених Штатах перехід на літній і зимовий час застосовується з 1918 року. Сезонне переведення годинників також практикують у Канаді, країнах ЄС, Ізраїлі, Ірані, Австралії, Великій Британії.

В Україні до переведення стрілок годинника ставляться по-різному. Прихильники впевнені, що такий перехід економить електроенергію та енергоносії. Противники вважають, що це призводить до порушення біоритмів людини і погіршення здоров’я.