Червоний промінь

«Славутич» – володар Кубку «ЧП» та Долинської громади

9 жовтня с. Нижня Хортиця було сповнене духу запальних футбольних баталій. На сільському стадіоні пройшло закриття чергового футбольного сезону в Запорізькому районі. Зокрема, відбулися змагання в рамках ХХХІІІ Кубку «Червоного променя» та Долинської громади. На іграх були присутні представник районної федерації футболу Г.В. Давидюк, начальник відділу освіти, молоді та спорту Долинської сільради Ю. Харченко, спеціаліст І категорії цієї ж установи В.С. Сергєєнко. Окрім самого Кубку, для гравців команди-переможниці розіграли річну передплату на «ЧП».
Насамперед представник районної федерації футболу Г. Давидюк оголосив підсумки чемпіонату на першість району. ФК «Славутич» (с. Петропіль) та «Дніпро» (с. Розумівка) набрали однакову кількість очок і претендували на перемогу. Переможця визначали за особистими зустрічами – ним виявився петропільський клуб. Загалом команди посіли наступні позиції:
І місце – «Славутич» (с. Петропіль);
ІІ місце – «Дніпро» (с. Розумівка);
ІІІ місце – «Колос» (смт Кушугум);
IV місце – «Надія» (с. Біленьке);
V місце – «Агро-Троя» (с. Мар’ївка);
VI місце – «Балабине»;
VII місце – «Козак» (с. Григорівка).
Були відзначені кращі гравці та тренер турніру. Звання кращого тренера дісталося Сергію Сімяніну («Славутич»), кращим воротарем став Сергій Бронзюк («Дніпро»), кращим захисником – Євген Коваль («Надія»), кращим півзахисником – Олександр Третяк («Славутич»), кращим нападником – Олексій Черніков («Дніпро»), кращим бомбардиром – Сергій Каньшин («Славутич»). Всіх їх нагородили відповідними грамотами, медалями, а глядачі подарували гучні овації.
Петропільська команда мала особливо потужну підтримку. Це були гості з Миколай-Поля: Надія Каньшина та Ольга Третяк. Їх на трибунах було чутно найгучніше. Разом з ними у групі підтримки був батько трьох чудових юних футболістів Мигунів. Для гравців команди навіть спекли торт. Не можна не згадати й про зусилля мецената Г.В. Марича на благо петропільського клубу. Тренер Ігор Ганжа розповів, що гендиректор ПП «АФ «Славутич» дуже сприяє гравцям у розвитку: закуповує форму, ігрове спорядження, виділяє транспорт для поїздок на ігри тощо. За сприяння Г.В. Марича на території Петропільського округу почалася реконструкція спортивного стадіону, зараз вся його площа засіяна вартісним насінням для майбутнього газону.
Серед відданих вболівальників футболу, хто був присутній на трибунах – Володимир Рак та Валерій Персань з Григорівки. В молодості грали самі, тож футбольна тема об’єднує товаришів чи не найкраще. Вдвох їздять на районні змагання, де беруть участь їхні футболісти. Зараз чоловіки вже в поважному віці, тому з нетерпінням чекають успішних виступів новоствореної григорівської команди «Козак».
Після підведення підсумків районного чемпіонату розпочався розіграш спільного кубку районної газети та Долинської громади. За призи відважно билися 6 команд: «Надія», «Дніпро», «Козак», «Славутич», «Агро-Троя» та новостворена друга команда, яка представляла Долинську ОТГ – ФК «Зірка». Варто відзначити, що цей колектив планує виступити на наступному районному Чемпіонаті. Збірну команду будуть представляти гравці з сіл Новослобідка, Долинське, Нове Запоріжжя та молоді футболісти Розумівки і Нижньої Хортиці.
Жеребкуванням команди поділили на дві групи, по три клуби в кожній. Вони провели між собою 8 матчів: 6 групових, гру за 3-4 місце та фінал. Ігри мали захоплюючі, гострі й непередбачувані моменти. «Обличчям справедливості» на полі був арбітр Юрій Літкін, а за здоров’я гравців відповідала медсестра Розумівської амбулаторії Надія Ульянченко.
Турнір відкрила гра між біленьківцями та збірною Долинської ОТГ. Боротьба була доволі рівною. Рахунок було відкрито лише у другому таймі. Ворота суперників вразив гравець біленьківської команди Євген Коваль. Це був єдиний забитий м’яч у матчі – 1:0.
Друге протистояння – розумівці проти григорівців. На жаль, відносно молодий григорівський колектив не знайшов свою гру, зазнавши розгрому. Команда «Дніпро» з Розумівки забила опонентам 5 голів без відповіді: Микита Лось та Сергій Окатий оформили по дублю, своїм влучним ударом їх підтримав Антон Купрієнко. Кінцевий рахунок – 5:0.
Третіми зустрілися мар’ївці й долинівці. Основне дійство розгорнулося в другому таймі. Мар’ївські гравці також не залишили суперникам шансів, забивши в їхні ворота тричі. Відзначилися Анатолій Гаврилович (дубль) та Максим Слізун. Гра завершилася з рахунком 3:0.
Далі за справу взялися переможці районного чемпіонату: петропільці зустрілися з григорівцями. Новачки дали гідний бій фаворитам, на що мало хто міг розраховувати. Проте петропільці на шляху до перемоги не зупинялися, навіть після скасування голу через офсайд. Голами відзначилися Максим Захаров та Ігор Заікін. Тож фінальний свисток рефері зафіксував перемогу «Славутича» – 2:0.
Серію «сухих» матчів перервала зустріч мар’ївців та біленьківців. Протягом першого тайму футболісти Біленького двічі вразили ворота опонентів. Автор дублю – Олександр Падченко. В свою чергу мар’ївці, котрі програвали в ході гри, в другій половині зуміли відігратися до нічиєї. Від поразки команду врятували Анатолій Гаврилович та Аршак Чобанян. Щире прагнення мар’ївців перемогти відчувалося в кожному їхньому русі, але часу для цього, на жаль, не вистачило. 2:2 – справедлива нічия в дуже напруженому матчі.
Розумівці та петропільці також подарували публіці видовищну гру. Гравці розумівської команди показали характер, самовіддано билися, але поступилися петропільцям 2:0.
Матч за 3-4 місце зіграли біленьківці та розумівці – останні здобули перемогу 0:2. Фінальний матч між петропільцями та мар’ївцями завершився з рахунком 2:0 на користь «Славутича». Петропільська команда завойовує Кубок ЧП вже вдруге поспіль. Топ-3 Кубку сформувалося наступним чином:
І місце – «Славутич» (с. Петропіль);
ІІ місце – «Агро-Троя» (с. Мар’ївка);
ІІІ місце – «Дніпро» (с. Розумівка).
Команду-переможницю нагородили кубком, м’ячем; «срібні» призери отримали м’яч та грамоту; «бронзові» – грамоту.
Хочемо висловити щиросердну вдячність Долинській громаді на чолі з Богданом Михайловичем Федчуком, відділу освіти, молоді та спорту Долинської ОТГ, начальник – Ю.В. Харченко, спеціалісту І категорії відділу освіти В.С. Сергєєнку – за організацію турніру, а також керівництву ТОВ «Александр-Агро 3» – за фінансове сприяння на передплату газети переможцям. Дякуємо за те, що допомагаєте підтримувати футбольні традиції в районі!

Віталій АНДРІЄЦЬ.
Фото автора.