Червоний промінь

Організатори Олімпіади-2024 презентували “талісман свободи”

Оргкомітет літніх Ігор-2024 у Парижі презентував офіційні талісмани Олімпіади та Паралімпіади. Маскотами змагань стали два фригійські ковпаки, які отримали ім’я Фріги. Головний убір також відомий як “шапка свободи”, один із символів свободи в республіканській Франції. Історію “вільного” символу Ігор, що відбудуться в 2024, висвітлили на офіційному сайті заходу.

Ковпаки-талісмани виконані у кольорах французького прапора – синій, білий червоний. Домінуючий колір – червоний. Відмінною рисою талісмана Паралімпіади є протез замість ноги. Цікаво, що фригійський ковпак (“шапка свободи”) є міжнародним символом волі. Головний убір у формі конуса з загнутим кінцем був поширений у давнину серед мешканців Передньої Азії. Для стародавніх греків фрігійська шапка була символом Сходу.

У Стародавньому Римі під час урочистої церемонії визволення раба йому на голову надягали головний убір, що мав назву “пілей”. Це означало, що він ставав вільною людиною і міг на власний розсуд обирати собі ремесло. Коли в 44 році до н. е. змовники вбили Юлія Цезаря, на знак визволення батьківщини від тиранії вони урочисто підняли пілей на своїй зброї. Республіканцям настільки сподобався символ, що вони почали карбувати зображення кинджалів-мечів та пілея на своїх монетах. За доби Ренесансу давньоримський пілей ототожнили з головним убором давніх фригійців – фригійською шапкою. Таким чином вона перетворилася на символ свободи, яким ані за давньогрецьких, ані за римських часів не була.

Олімпійські ігри 2024 пройдуть з 26 липня по 11 серпня, Паралімпійські ігри – з 28 серпня по 8 вересня.