Червоний промінь

КСК «Кавалькада»: вікно у світ кінного спорту

Дзвінке та красиве слово «cavalcade» не могло прийти до нашої мови з жодної іншої, окрім французької. Воно перекладається як «група вершників, які їдуть разом». Це життєве кредо кандидата в майстри спорту Оксани Вікторівни Добровольської, котра керує кінно-спортивним клубом «Кавалькада» в селі Нижня Хортиця. Разом ця мiцна команда зможе все, вважає вона. Відкривши клуб, власниця поклала початок його надзвичайно цікавій історії.
Її мала батьківщина – місто Умань. Коли батька-військового перевели служити в Запоріжжя, вся родина теж туди переїхала. Перших чотирьох коней Оксана Вікторівна придбала на Кіровоградщині, де теж деякий час жила й відкрила профільну дитячу школу при місцевому спортивному товаристві «Колос». В Запоріжжі спершу не могла знайти місця, де тваринний квартет міг би жити одночасно, тож тримала коней в різних конюшнях. Знайомство з власником ресторанного комплексу «Панська хата» стало відправною точкою їх спiльної працi з 2008 року. Так, на територiї ресторану була побудована конюшня, в 2009 роцi вiдкрився кiнний клуб пiд керiвництвом Оксани Вiкторiвни. Тим часом поголів’я потихеньку збільшувалося, тому в 2015 Оксана придбала приміщення теперішньої «Кавалькади».
Раніше на місці клубу була звичайна конюшня, примiщення якої було побудоване приблизно в 1905-1910 роках нiмцями-колонiстами, якi населяли Нижню Хортицю в тi далекi часи. Оксана Вiкторiвна каже, що любов до коней у неї виникла, «можливо, і не в цьому житті». Річ у тім, що в її родоводі є козаки, польськi шляхтичі, якi, безумовно, були тiсно пов’язанi з кіньми впродовж усього життя. Коней, окрім неї самої, мала більшість її родичів, ними й зараз опікуються дві сестри Оксани Вікторівни. Старшу сестру Олену мати після переїзду до міста відвела на заняття в кінно-спортивну школу при кінному заводі в селищі Новомиколаївка, де вона отримувала свої першi навички в кiнному спортi, а Оксана, немов хвостик, була поруч з нею, бо за вiком ще не могла бути прийнята до школи. Тепер в Олени є свої конi та донька-спортсменка Анастасiя. Молодша сестричка Маринка є вiдомим реабiлiтологом з iпотерапiї (лiкування за допомогою коней) та працює в київському центрi реабiлiтацii.
Жодних спонсорів чи меценатів у клубу немає, прибуток і утримання тварин забезпечуються лише власними зусиллями керівництва. Придбавши лошатко, розповiдає Оксана Вiкторiвна, треба вкласти в його навчання, розвиток кілька років, щоб потім успішно реалізувати. Проте, з будь-якими складнощами можна впоратися, якщо бізнес сімейний. Син власниці клубу – кандидат у майстри спорту Богдан Огаренко, підвищував свiй професiйний рiвень, працюючи два роки в Нідерландах, отримав освiту тренера пiсля навчання в школi та наразi є професiйним спортсменом клубу. Займатися він почав з 14 років i вже в 16 здобув звання КМС, став переможцем чемпiонату Днiпропетровської областi серед юнакiв. Наразi Богдан та Оксана – діючі спортсмени-тренери, вони тренують спортсменiв клубу. Їх тренерські якості не підлягають жодним сумнівам, бо основу закладав прекрасний тренер, майстер спорту міжнародного класу Василь Іванович Дробаха. Він пропрацював в «Кавалькадi» впродож 11 рокiв і за цей час зробив величезний внесок у професiйне становлення клубу. Ще одним тренером є майстер спорту Оксана Карнаух – вона почала працювати в командi Оксани Вiкторiвни нещодавно.
Спеціалізація КСК «Кавалькада» – конкур (подолання перепон). Пізніше планується розширити навчальну програму виїздкою. У власності організації – тварини німецьких, українських, англійських порід, один кінь має арабське походження. В клубі є своя спортивна команда з декількома провідними спортсменами. Решта учнів – переважно дітлахи та юнацтво. Під час навчання вони набувають усіх навичок, необхідних в кінному спорті. Проте захоплюється ним не лише молоде покоління. П’ять коней є приватними, тобто належать особам, які утримують їх, тренуються та є активними учасниками всеукраїнських змагань. Серед них є жителі сіл Нижня Хортиця та Бiленьке.
Для нагород, що здобули вихованці клубу на вітчизняних та міжнародних змаганнях, у тренерськiй кімнатi відведено окреме мiсце. В їх числі є особливо цінні для родини. Наприклад, Богдан Огаренко – чемпіон України з конкуру серед юніорів 2018 року, переможець міжнародного турніру з конкуру серед юніорів та власник інших високих спортивних нагород. Величезну колекцію медалей, дипломів і сертифікатів доповнюють також досягнення Василя Дробахи та безліч інших.
Головне завдання організації – розвиток саме дитячо-юнацького кінного спорту, бо, на переконання Оксани Добровольської, це набагато краще впливає на молоде покоління, ніж несамовите занурення у смартфони, гаджети та комп’ютери. Крім того, на заняттях з конем можна поспілкуватися. Кiнь – це чарiвне створiння, каже Оксана. Подивившись в його очi, з головою та на все життя поринаєш в яскравий, неповторний позитивний свiт… Між ним та людиною часто встановлюється міцний емоційний контакт, від нього можна зарядитися енергією, наснагою та просто добрим настроєм.
Тому хочеться побажати, щоб КСК «Кавалькада» й далі дарував своїм гостям і учням радість, ставав місточком любові до спорту та природи!

Віталій АНДРІЄЦЬ.