Червоний промінь

Бійцям Біленького допомагають запал і сила

Добро повинно бути з кулаками. Відома істина сучасного світу, який, на жаль, часто цього вимагає. Це одна з причин, чому люди присвячують себе бойовим мистецтвам. Ушу, тхеквондо, кікбоксинг, бокс, безконтактний бій… Яким би їх вид не був, викладачі усюди вчать одному: не застосовувати і не спрямовувати свої вміння на зло. Навпаки, володіння бойовими навичками має дарувати людині більшу впевненість в собі, підвищувати її самоконтроль. Тож вихованці Біленьківської секції боксу «Сайд-Степ» абсолютно правильно розуміють значення спорту в своєму житті. І це дозволяє їм прославляти цілу область на чемпіонатах різного рівня.
Тренуванням юних бійців займається Сергій Станіславович Гусєв – людина, яка в свій час здійснила неймовірний вклад в розвиток вітчизняного боксу. Уродженець Енергодару, два роки тому переїхав в Біленьке. До села його було запрошено спеціально, в приватному порядку – розвивати бокс. Тому багатий досвід Сергія Станіславовича нині доречний як ніколи, допомагає якісно навчати молодих хлопців боксерському мистецтву. З цим видом спорту тренер пов’язаний з дитинства. Ще в школі виконав норматив КМС СРСР. Пізніше став переможцем кількох Всесоюзних турнірів. Чемпіон України в юніорах, дворазовий фіналіст чемпіонату України (срібний призер), має тренерський диплом Запорізького національного університету. В рідному місті вже була кар’єра тренера. Разом з ним юнаків тренує дипломований вчитель фізкультури в Біленьківській школі Григорій Віталійович Міхно. Тренером-викладачем в секції він є за сумісництвом з основною професією. В студентські роки він теж займався боксом, має 1-й розряд. Обидва тренери знають, як донести матеріал правильно і зробити його максимально корисним для вихованців.
На даний момент в секції займаються близько 20-ти учнів віком від 9 до 14-ти років. Разом з Сергієм Станіславовичем вони підвищують свою майстерність кожного дня, окрім неділі. Згідно з розкладом, є ранкові та вечірні тренування, хлопці мають свій розпорядок дня. Програма включає комплекс загальних вправ, відомих кожному з уроків фізкультури, та спеціальних. Тренери вважають, що найкращий шлях до успіху – це шлях стабільності, перевірений часом, тож працюють за стандартними програмами. Новаторство в цій нелегкій справі небажано. Проте час приводить до прогресу все довкола. Так і в тренуваннях, приміром, з’явилися нові боксерські груші зі спеціальними «ямками» для ударів. А в іншому схема успіху така ж проста: максимум праці – максимум результатів.
І вона працює найкраще. Деякі з хлопців виступали на регіональному чемпіонаті України серед юнаків 2007-2008 р.н. в м. Селідово на Донеччині. Участь брали понад 100 учасників з Запорізької, Донецької та Луганської областей. Артур Воронов (75 кг) та Богдан Мельничук (46 кг) вперше виступали на такому масштабному змаганні, проте їм вдалося посісти ІІ та ІІІ місця відповідно. З 1 по 5 червня на «Бійцівській арені» м. Бердянськ проходив чемпіонат України МОН. Турнір зібрав понад 150 учасників від 19 областей. Бійці сільської боксерської секції представляли Запорізьку область. Денис Чаусов (90 кг) посів ІІ місце, ставши срібним призером, а Богдан Мельничук завоював ІІІ сходинку і бронзу. Учасники отримали відповідні дипломи та медалі. Результати набагато більше, ніж задовільні, хоча Сергій Станіславович і зізнається: планували більше.
Впевненості у тому, що все ще попереду, надає бажання юнаків вчитися. Це найперша річ, яка має осяювати дитину зсередини. Якщо хочеться, то все неодмінно вийде. Важливі й інші психологічні нюанси: треба вміти долати в собі всі негативні почуття, поменше хвилюватися, не боятися заглядати вперед. «Я – досвідчений боксер і тренер. Коли дивлюся на тих, хто тренується у нас, в 90% випадків не помиляюсь. Одні прийшли для себе, другі – для когось іншого, треті – заради забавки. Хтось в подальшому поїде на змагання, а хтось тренуватиметься в звичному режимі. Обираю лише тих, в кому бачу потенціал. З ними мені чудово працюється. Всі інші аспекти другорядні, навчити хлопців їм – це лише питання часу», – каже Сергій Гусєв.
Саме він та Григорій Міхно відповідальні за виховання сильної, здатної постояти за себе молоді в с. Біленьке. Тренуваннями цікавляться багато батьків. В тому числі й матері, всупереч існуючому стереотипу. Якщо вони обирають Біленьківську секцію боксу «Сайд-Степ», то можуть бути впевнені: їхні діти в надійних руках.

Віталій АНДРІЄЦЬ.