Червоний промінь

18-річна українка взяла “бронзу” на чемпіонаті світу з дзюдо

Вчора, 13 жовтня, у столиці Узбекистану Ташкенті завершився чемпіонат світу з дзюдо. Відзначитися на п’єдесталі змогла й Україна. Першу і єдину медаль для нашої країни виборола 18-річна Єлизавета Литвиненко у ваговій категорії до 78 кг, пише сайт всеукраїнського щоденного видання “Факти та коментарі”.

Юна українка, для якої це був перший дорослий турнір у кар’єрі, на своєму турнірному шляху здолала Мігле Дуденайте з Литви (10:0), бронзового призера ЧС-2019 Лоріану Куку з Косова (10:0) та італійку Джорджію Стангерлін (10:0). У півфіналі українка мінімально поступилася китаянці Ма Чженьчжао (1:0), а в матчі за “бронзу” впоралася з олімпійською чемпіонкою Токіо-2020 японкою Сорі Хамадою (10:0). Результат цього поєдинку виявився сенсаційним, оскільки мало хто очікував на те, що Литвиненко зможе впоратися з дзюдоїсткою з Японії.

Раніше українська спортсменка розповіла, що їде на турнір з бажанням заявити про себе, продемонстурвати свою боротьбу. “Підготовка пройшла продуктивно, було багато спаринг-партнерів. “Події в Україні мотивують на 100%. Величезне бажання довести, що українці – найсильніша нація, не тільки фізично, але й ментально”, – сказала Литвиненко. Наостанок дівчина пообіцяла поїхати зі світової першості з нагородою – і свого слова дотримала.

Участь у змаганнях разом з Єлизаветою брала також бронзова призерка Олімпіади-2020 Дар’я Білодід. Виступаючи в категорії до 57 кг, киянка поступилася у чвертьфіналі Рафаелі Сілві з Бразилії (0:10), яка згодом здобула “золото”, а у втішному протистоянні мінімально поступилася Лхагватогогійну Енхріїлену з Монголії (0:1). Таким чином Білодід цього разу, на жаль, залишилася без нагороди.